AR og VR – Er fremtiden i trygge hender?

“The Year of AR and VR for Education and Training” [Bilde]. (2020). Hentet fra: https://eonreality.com/2020-ar-vr-education-training-jamie-justice/

Det er helt sikkert at flere har hørt om AR og VR. Det er noe vi blir bedre kjent med hver dag som går. Det er mange som bruker AR og VR til spill, handel, terapi og i andre tilfeller. Hva er egentlig VR og AR?

Det er noen som synes at utviklingen av en slik teknologi kan være skummel og mange som mener at det kan være veldig viktig og kan brukes til mye annet enn bare spill. Hva kan en slik teknologi føre til i Norge? Den gir oss mange muligheter som vi aldri har hatt før og det er veldig positivt. De fleste av oss kjenner til teknologien gjennom spill. Det  har blitt utviklet mange spill for VR de siste årene. Det kan spilles på PC, mobil og Playstation.

Hva er VR og AR?

Bokstavene VR kommer fra ordene “virtual reality” som betyr virtuell virkelighet. VR handler om å erstatte flest mulig sanseinntrykk med virtuelle og digitale inntrykk. Foreløpig er det mulig å erstatte syns og hørselsinntrykk. Det VR gjør er å stenge ut alle syns og hørselsinntrykk. Omgivelsene dine blir erstattet med digitale omgivelser. “VR krever at man har et visir med en skjerm eller linse til hvert øye. To skjermer gjør at man kan skape 3D-effekten som er sentral for VR. Ørepropper eller støyreduserende hodetelefoner er også viktig for effekten.” (Dagens Næringsliv, 2018)

AR betyr “augmented reality” og på godt norsk blir det utvidet virkelighet. Når man tar i bruk AR erstatter man ikke alle sanseinntrykk. Det som skjer er i AR er at det legges et lag med digitalt tilleggsinnhold oppå et bilde, som oftest levert direkte fra et kamera. Det er mange selskaper som tilbyr AR teknologi, når du for eksempel vil handle hos IKEA og lurer på hvordan sofaen vil se ut i stua du kan du bruke denne teknologien. Du tar frem kamera på telefonen din og applikasjonen skanner område rundt og plasserer det valgte produktet der du vil ha det. Det er det som er AR. Forskjellen mellom AR og VR er kort forklart at VR vil erstatte sanseinntrykk, mens AR vil legge til informasjon i et bilde av virkeligheten. (Dagens Næringsliv, 2018)

VR og AR, fremtiden i Norge?

“5 Ways VR is Transforming the Healthcare Industry”. [Bilde]. (2019). Hentet fra: https://customerthink.com/5-ways-vr-is-transforming-the-healthcare-industry/

Både VR og AR kan brukes til mye forskjellig. Det er nettopp det som er så fint med teknologien, den har ingen grenser. Slipp løs fantasien og bruk teknologien. Det første de fleste tenker på når de hører ordet VR er nok spill. Det finnes mange forskjellige spill som både er morsomt og spill som er egnet for læring. Når teknologien kan brukes til noe annet enn gøy og morsomt blir den ekstra viktig og verdifull. Det er delte meninger om teknologien i dag, de fleste eldre tenker at utviklingen går feil vei og det kan bli misbrukt på flere måter. Ikke nok med det mener mange at vi blir “usosiale”. Selv om vi er sosialt aktiv på sosiale medier og andre plattformer er vi ikke det i virkeligheten.

Stadig vekk kommer det flere nyheter og informasjon om hva VR kan brukes til. Mange tester blir utført og det er snakk om tid før mange av de blir til virkelighet. Allerede i dag er det mye annet enn bare spill VR brukes til. Tenk at du kan bruke VR og AR til læring og trening.

Studenter kan få muligheten til å bruke VR i undervisningssammenheng. Du kan for eksempel helt enkelt og trygt oppleve høyst realistiske utdanningssituasjoner som er lite tilgjengelige i virkeligheten. (NTNU, 2021) Det kan være at du dykker ned til en havbunn sammen med klassen din. Å utforske havbunnen på andre siden av verden hadde ellers vært helt umulig. Denne metoden er med å bidra til å gjøre det enklere å lære og forstå undervisningen. Ved hjelp av virtuell virkelighet kan du være vitne til dramatiske klimaendringer, brennende bygginger og krigssoner. Brannvesenet eller de som studerer for å bli en del av brannvesenet får en unik mulighet til å gjøre øvelser med denne VR metoden. Det skjer ved at du får tilgang til visualiseringer og simuleringer, det kan du gjøre hjemme, på skolen, virtuell lab eller i et operasjonsrom. Plutselig har du helt unike muligheter å lære på. De fleste undervisningene foregår ved at lærer forteller og elvene hører på. Det blir fort kjedelig og noen sliter med å få med seg alt fordi de rett og slett mister konsentrasjonen. I naturfagstimene lærer man om mye rart som molekyler og andre ting, som kan være vanskelig å forstå. Tenk at du kan ta på deg VR briller og se hvordan for eksempel vann blir til. Denne metoden vil bidra til at mange forstår faget enklere. (NTNU, 2021)

“5 MEDICAL APPLICATIONS OF VR & AR” [Bilde]. (2017). Hentet fra: https://www.swissdigitalhealth.com/news/5-medical-applications-of-vr-ar/

VR og AR åpner opp for andre muligheter for de som trenger å samarbeide, men er langt unna hverandre. Man kan for eksempel møtes i et virtuelt konferanserom og vise frem forslagene sine. Du slipper å reise lange for å møtes og du sparer masse tid. Det er mulig å bruke VR/AR også i medisinsk behandling og terapi. Du kan bruke det til mental og fysisk trening og stimulering for funksjonshemmede og i eldreomsorgen. Ved hjelp av VR kan du for eksempel vinne over flyskrekk eller høydeskrekk. Du kan trene på å sitte i et fly og faktisk innse at det ikke er så skummelt som man tror. Da får du i tillegg muligheten for å ta av deg brillene hvis situasjonen blir uutholdelig, i motsetning til i en reell situasjon. (NTNU, 2021)

AR og digital markedsføring

“How Ikea is using augmented reality” [Bilde]. (2017). Hentet fra:https://digiday.com/media/ikea-using-augmented-reality/

IKEA er en av de som bruker AR for å vise frem produktene sine. Det gjør det enkelt for kunden og se hvordan et potensielt produkt vil se ut når den plasserer i hjemmet. Det blir på en måte et virtuelt show-room, du slipper å besøke butikken med mindre du vil kjenne på kvaliteten på produktet. Det blir lettere å få kunden til å velge et produkt hos deg når du klarer å plassere sofaen din hjemme hos den personen uten at det skal bli noe mer mas enn å ta opp telefonen og skanne rommet. Nesten som ved Pokeman-go. Når et av produktene faller i smak hos kunden og man får se hvordan det ser ut hjemme hos seg selv, vil det føre til at kunden bestiller denne varen hjem. En slik løsning vil føre til at nesten all handel vil bli nettbasert etter hvert.

De som ikke setter seg på dette toget, vil kunne gå glipp av mye. De store som satser på en slik utvikling vil bli enda større. De som ikke klarer å henge med vil bli hardere rammet. Det kommer til å bli krav av fleste butikker har VR/AR og kan bruke det som en slags show-room. Butikkene vil nok bli visket ut eller kun brukt som prøverom. Små bedrifter som ikke klarer å håndtere dette vil slite etter hvert som teknologien utvikler seg.

Bloggen til Arne Krokan: https://www.krokan.com/arne/

Kilder

Dagens Næringsliv: Eidem, Magnus. (2018, 16. april). Alt du trenger å vite om VR og AR. Hentet fra: https://www.dn.no/teknologi/morgendagens-naringsliv/vr/ar/alt-du-trenger-a-vite-om-vr-og-ar/2-1-314660

NTNU: Prasolova-Førland, Ekaterina. (2021, 19. januar). Virtuell og utvidet virkelighet (VR/AR) i læring og trening. Hentet fra: https://www.ntnu.no/eit/ped3801

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *