Forelesning 2 som ble holdt av Arne Krokan handlet om kunstig intelligens (AI), jeg skal oppsummere kort hva som ble snakket om under denne forelesningen og i tillegg skal jeg velge en artikkel på nettet om hvorfor jeg synes denne var interessant.

Under 2. forelesning snakket Arne Krokan om at maskinene overtar oppgavene til menneskene. Det er flere og flere som velger maskiner ovenfor menneske arbeid. Det kan være flere grunner til det; lønnsommere i lengden, det går raskere, gjør arbeid mennesker ikke klarer og du slipper å gjøre jobben selv.

Arne Krokan snakket om at robotteknologien utvikler seg stadig vekk og pr i dag er den bedre enn det den noen gang har vært. Han nevner også at teknologien utvikler seg fort og det er ikke lenge til mye av det som blir testet nå kan bli en virkelighet. Arne snakker om at flere arbeidsoppgaver som blir gjennomført av mennesker kommer til å bli erstatter av roboter i fremtiden. Det vil bli mindre arbeidsplasser der det er mennesker som utfører oppgavene. Det ble nevnt flere eksempler rundt dette:

Roboter som leverer post med selvkjørende biler: Alle dere har nok hørt om selvkjørende biler, men kanskje ikke roboter som leverer bestillingen din hjem til deg. Det har blitt utført flere positive tester og denne teknologien er på god vei. Jeg tror vi vil høre mer om denne teknologien fremover.

Roboter som lager mat: Du trenger ikke å lage mat lenger, eller stresse over at du ikke har tid til å lage deg mat. Kjøp deg en robot som kan gjøre alt. Du laster ned en app som du kan ha på smart telefonen eller padden din. Du kan velge mellom ufattelig mange retter og det eneste du trenger er å gjøre er å bestille maten din på mobilen din. Roboten lager maten, rydder og vasker etter seg selv. Du trenger bare å nyte den. Det er mulig å få tak i en slik robot, men det vil koste deg flere millioner kroner. Etter hvert som teknologien blir etablert og flere aktører kommer i bildet vil det bli billigere.

Amazon PrimeAir: Det er selvkjørende droner som leverer pakkene dine rett hjem til deg under en time. De kjører etter koordinater.

Kunstig intelligens (AI)

Arne Krokan snakket om “naturlig dumhet” som er det motsatte av kunstig intelligens. Videre introduserte han oss for Alan Turning som er mannen bak “turning test”. Denne testen går ut på at C skal kommunisere med en robot og et menneske. A er kunstig intelligens mens B er naturlig dumhet. Hele testen går ut på at hvis C klarer å finne ut av hvem som er hva så er denne testen bestått. 

Arne Krokan snakket også noe om chatbot. Vi fikk i oppgave å prøve en chatbot og se hvordan den fungerer. Jeg la fort merke til at robotene er innstilt veldig godt på å svare på de spørsmålene den er laget for å svare på. Stiller du spørsmål den ikke er innstilt på så er det helt umulig for den å svare på det.

Visste du at kunstig intelligens kan gjenkjenne bilder? Faktisk klarer den å gjenkjenne 9 av 10 bilder riktig! Det som ikke gjør at den er 100% sikker er at det er mye som har like fasonger, farger og former.

Han nevnte også om roboten som leste bøker for barn og tilpasset seg humøret til barnet. Det er kanskje et av eksemplene til at kunstig intelligens har kommet veldig langt og utviklet seg masse. Burde vi være litt skremt av det? Eller går det helt fint? Det blir nesten som å tenke på robot filmene der robotene tar over verden. !00 år tilbake var dette en drøm bare, du kunne ikke finne på å tenke på noe sånt engang.

Her er artikkelen jeg har valgt.

https://www2.deloitte.com/no/no/pages/technology/articles/tre-ting-vite-kunstig-intelligens-ai.html

Før denne forelesningen visste det jeg lite om kunstig intelligensen og hva den kan brukes til. Jeg har ikke vært noe spesielt interessert i det heller. Jeg har jo syntes droner med kamera og sånt har vært morsomt, men aldri tenkt å kombinere det med AI som i Amazon PrimeAir.

Grunnen til at jeg valgte denne artikkelen er fordi den forklarer kort og enkelt hva kunstig intelligens handler om. Den tar for seg hva den kan brukes til og hvorfor den har så økt betydning. Det er nettopp det som er så interessant. Mange rundt i verden jobber i spreng får å lage sånne roboter helt perfekte. Det er med på å endre verden og livet til mange. Du kan se for deg en verden der du besøker en venn og det er en robot som lager mat og serverer. Det er jo ganske sykt å tenke på nå, men om 50 år så er det kanskje helt vanlig at alle har en sånn hjemme.

Noe som jeg er veldig glad i er biler med kunstig intelligens. Jeg slipper å luke parkere, fordi bilen klarer rett og slett å gjøre det selv. Du trenger bare å velge parkering og be den om å parkere. Autopilot i biler er også velkjent og brukt av mange i dag. Hvis du skal kjøre et sted som er noen timer unna og du er sliten, kan du sette på autopilot mens du slapper eller får i deg noen kalorier.

Bloggen til Arne Krokan: https://www.krokan.com/arne/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *